Actuele ontwikkelingen en blogs met tips, inspiratie en inzichten waar u als ondernemer verder mee komt.
Gepubliceerd op 22-09-2023
De Belastingdienst stuurt eind september 2023 aanmaningen aan iedereen van wie het bijzonder uitstel van de belastingschulden vanwege de coronacrisis is ingetrokken. De betalingsregeling is nu afgelopen voor ondernemers die eerder geen actie ondernamen na de ontvangst van de intrekkingsbrief.
Gepubliceerd op 21-09-2023
Onderstaand een overzicht van de belangrijkste belastingtarieven in 2024
Gepubliceerd op 19-09-2023
In een notendop de belangrijkste wijzigingen zoals ze nu volgen uit de plannen zoals die gepresenteerd zijn met Prinsjesdag: Loonbelasting Vastgoed en eigen woning Vennootschapsbelasting
Gepubliceerd op 13-09-2023
Diensten zijn voor de btw als hoofdregel belast in het vestigingsland van de afnemer van de dienst. Op deze hoofdregel zijn enkele uitzonderingen gemaakt
Gepubliceerd op 12-09-2023
De veiligheid en gezondheid van medewerkers in het mkb is in gevaar, omdat arboregels structureel worden geschonden. In een open brief roept de Nederlandse Vereniging voor Veiligheidskunde (NVVK) werkgevers op een veilige werkomgeving hoger op de agenda te zetten.
Gepubliceerd op 07-09-2023
De coalitiepartijen hebben een compromis gesloten over de toekomst van de box 3-heffing. Er komt een mengeling van belastingvormen voor verschillende soorten vermogen, waarmee demissionair staatssecretaris Van Rij (Financiën) de fracties van VVD, D66, CDA en CU tevreden heeft gesteld.
Gepubliceerd op 06-09-2023
Ondernemers kunnen tot 1 april 2024 rekenen op een soepelere houding van de fiscus wanneer zij hun belasting- en andere schulden niet kunnen betalen en een zogenoemd saneringsakkoord sluiten met de schuldeisers.
Gepubliceerd op 04-09-2023
Het STAP-budget gaat voor de rest van 2023 in aangepaste vorm verder. Vanaf 18 september 2023 gaat het loket weer open. Naar aanleiding van een motie in de Tweede Kamer, de ervaringen met eerdere rondes en de bezuiniging op het STAP-budget worden de resterende middelen gerichter ingezet. Daarom kan deze subsidie alleen nog voor (onderdelen van) OCW erkende opleidingen worden aangevraagd. Hierdoor zijn er weliswaar minder opleidingen beschikbaar dan in de rondes hiervoor, maar sluiten deze beter aan op de arbeidsmarkt.
Gepubliceerd op 29-08-2023
Ondernemers die nog niets van hun coronaschuld bij de Belastingdienst hebben afbetaald, kunnen de komende periode een brief op de mat verwachten. De extra tijd die de Belastingdienst heeft gegeven eindigde maandag 28 augustus 2023 en nu gaat de overheidsinstantie beginnen met het innen van de schulden.
Gepubliceerd op 28-08-2023
De Belastingdienst gaat de voorrangspositie van belastingadviseurs via de Helpdesk Intermediairs vaker opheffen op dagen dat de belastingtelefoon extra drukte verwacht over opgelegde naheffingsaanslagen omzetbelasting. Dat is zo afgesproken met de koepel- en beroepsorganisaties.
Gepubliceerd op 27-08-2023
De Dienst Toeslagen stuurt brieven naar mensen waarin hij aankondigt automatisch te gaan verrekenen met lopende toeslagen van dezelfde toeslagsoort wanneer iemand moet terugbetalen.
Gepubliceerd op 27-08-2023
De berg ’vergeten pensioengeld’ loopt alsmaar op. Er ligt inmiddels in totaal al 2,4 miljard euro te wachten op ouderen die hun pensioen nog niet hebben opgevraagd.
Gepubliceerd op 24-08-2023
De termijn voor het terugvragen van btw uit een ander EU-land loopt binnenkort af.
Gepubliceerd op 22-08-2023
De Belastingdienst doet een dringende oproep aan ondernemers om zich te houden aan de voorwaarden van de betalingsregeling bijzonder uitstel van betaling uit de coronatijd. Doen ze dat niet vóór 29 augustus 2023 dan moeten zij voor deze datum alle (naheffings)aanslagen die onder de betalingsregeling vallen in één keer betalen.
Gepubliceerd op 15-08-2023
Het Europese Hof van Justitie oordeelt dat betaalde btw bij intracommunautaire verwerving van een kunstvoorwerp behoort tot de winstmarge. De Belastingdienst geeft antwoord op de vraag of de betaalde btw over de intracommunautaire verwerving in dit geval moet worden opgeteld bij de inkoopprijs, of het onderdeel wordt van de winstmarge.
Gepubliceerd op 14-08-2023
Mede door corona zijn de afgelopen jaren vele nieuwe ondernemers gestart. Hoewel zij zich ook als fiscaal ondernemer voor de inkomstenbelasting presenteerden, zag de Belastingdienst dat regelmatig anders, is te lezen in jurisprudentie. Het blijkt dat het fiscaal ondernemerschap niet makkelijk is te bereiken, zo constateert Jelle van den Berg na analyse van de uitspraken.
Gepubliceerd op 14-08-2023
De Hoge Raad heeft in het Deliveroo-arrest geoordeeld dat er bij vrije vervanging sprake kan zijn van werken in dienstbetrekking. Dat betekent dat de modelovereenkomsten die zijn gebaseerd op vrije vervanging, niet langer bruikbaar zijn. Daarom trekt de fiscus de goedkeuring van deze modelovereenkomsten per 1 januari 2024 in.
Gepubliceerd op 02-08-2023
Wie negatieve registraties heeft bij Stichting BKR, kan financieel meestal geen kant meer op. Leningen afsluiten, zoals een hypotheek, is dan nagenoeg onmogelijk. Wie het oneens is met deze registraties, moest tot voor kort bij de kredietverstrekker aankloppen. Maar Stichting BKR zelf moet verwijderingsverzoeken ook behandelen, meldt De Telegraaf.
Gepubliceerd op 27-07-2023
Wie regelt mijn zaken als ik dat zelf niet meer kan, door bijvoorbeeld dementie? Nu ouderen langer zelfstandig moeten blijven wonen, maken meer mensen zich daar zorgen over. Het leidt tot een groeiende vraag bij notariskantoren naar levenstestamenten. In het eerste halfjaar van 2023 werden er 109.000 levenstestamenten geregistreerd en dat is bijna net zoveel als in heel 2018, meldt het AD.
Gepubliceerd op 25-07-2023
Vanaf 10 augustus 2023 kunnen werkgevers het formulier ‘Beëindiging verlengde loondoorbetaling WIA’ online invullen en opsturen.
Gepubliceerd op 24-07-2023
Werkgevers met een werknemer die de AOW-leeftijd heeft bereikt, hoeven vanaf 1 juli 2023 deze werknemer nog maar 6 weken loon door te betalen bij ziekte in plaats van 13 weken.
Gepubliceerd op 24-07-2023
Het afbetalen van de (corona)belastingschulden blijft een probleem voor veel kleine en middelgrote bedrijven. De fiscus wijst nu op de mogelijkheid van een saneringsakkoord waarbij een deel van die belastingschuld kan worden kwijtgescholden. Deadline is 1 oktober a.s.
Gepubliceerd op 20-07-2023
Vanaf 1 oktober 2023 kunnen mkb-ondernemers en zzp’ers met een klacht over een kortlopend zakelijk krediet terecht bij het financiële klachteninstituut Kifid, als alternatief voor de rechter. Dit geldt voor kort zakelijk krediet aangevraagd op of na 1 oktober 2023 en voor zover de betrokken financier de Gedragscode Kort Zakelijk Krediet van Stichting MKB Financiering heeft ondertekend.
Gepubliceerd op 19-07-2023
De Belastingdienst meldt dat een op de drie zzp'ers geen toeslag aanvraagt. Volgens de Dienst Toeslagen laten veel zzp'ers een aanvraag liggen omdat het voor hen een stuk lastiger is om vooraf in te schatten wat hun inkomen uit werk gaat zijn in een jaar. En dat inkomen is bepalend voor hoeveel toeslag ze kunnen krijgen.
Gepubliceerd op 18-07-2023
Voor de massaalbezwaarplusprocedure box 3 ziet het er naar uit dat het zal gaan om vier procedures. De rechtsvragen zijn daarbij door het ministerie van Financiën en de belangenorganisaties afgestemd. Dat meldt de vereniging van accountantskantoren SRA. De formulering van de rechtsvragen is niet bekendgemaakt.
Gepubliceerd op 17-07-2023
Het overzicht 'betalen en ontvangen' van de Belastingdienst, waarin particulieren en ondernemers zelf kunnen nakijken welke bedragen aan belastingen en toeslagen zij nog ontvangen of moeten (terug)betalen, is uitgebreid met iDEAL-betaling.
Gepubliceerd op 16-07-2023
Uitkeringsinstantie UWV heeft op ongeoorloofde wijze gegevens verzameld van mensen met een WW-uitkering om er achter te komen of ze illegaal in het buitenland zaten. De Autoriteit Persoonsgegevens wil opheldering van het UWV, meldt de NOS.
Gepubliceerd op 13-07-2023
Sinds 1 juli betalen consumenten extra voor wegwerpbekers en -bakjes die (deels) zijn gemaakt van plastic. Over de verkoop van wegwerpbekers en -bakjes moet btw worden betaald. Anders dan eerder gecommuniceerd door andere partijen, geldt hiervoor niet standaard het hoge tarief van 21 procent, zo waarschuwt de Belastingdienst.
Gepubliceerd op 07-07-2023
Het aantal faillissementen in Nederland is in de eerste helft van het jaar flink gestegen, meldt faillissementsdossier.nl. Volgens de doorgaans goed ingevoerde site, die veel schrijft over bankroeten, vielen er vooral in de horeca, de detailhandel en de industrie meer bedrijven om. Dit zou verband houden met de inflatie. Bedrijven zijn daardoor meer geld kwijt aan zaken als energie en inkoop van producten, en die kosten kunnen ze lang niet allemaal doorberekenen aan hun klanten.
Gepubliceerd op 04-07-2023
Deze maand verstuurt de Belastingdienst brieven naar ondernemers waarin de dienst meldt dat de betalingsregeling wordt ingetrokken voor de belastingschulden die zij in coronatijd hebben opgebouwd. Het gaat om ondernemers die al langer niet meer voldeden aan de voorwaarden van het bijzonder uitstel.
Gepubliceerd op 04-07-2023
n 2022 hebben belastingadviseurs 433 keer melding gemaakt van een een ongebruikelijke transactie bij de Financial Intelligence Unit (FIU), de instelling die de meldingen opneemt, verwerkt en analyseert. Dat is een groei van 34 procent ten opzichte van 2021 toen 323 keer melding werd gemaakt.
Gepubliceerd op 01-07-2023
Op zaterdag 1 juli is de vernieuwde Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (Wsnp) in werking getreden. In deze wet staat hoe mensen met schulden weer schuldenvrij kunnen worden via een Wsnp-traject en zo een nieuwe start kunnen maken. In de wet zijn diverse wijzigingen doorgevoerd waarmee procedures rondom schuldsanering toegankelijker en efficiënter moeten worden.
Gepubliceerd op 28-06-2023
De Belastingdienst is gestart met het versturen van de beschikkingen Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl) 2022. Een werkgever die over 2022 recht heeft op 1 of meer tegemoetkomingen, ontvangt de beschikking vóór 1 augustus 2023.
Gepubliceerd op 25-06-2023
Inhoudingsplichtigen die langer dan 15 maanden nihilaangiften loonheffingen hebben ingestuurd, ontvangen een brief van de Belastingdienst. Hierin staat een verzoek om zich af te melden als werkgever.
Gepubliceerd op 12-06-2023
an 20 t/m 22 juni gaan Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima op staatsbezoek in België. De verwachting is dat op 21 juni 2023 België en Nederland het nieuwe belastingverdrag gaan ondertekenen. Eind 2022 is het ambtelijk akkoord hierover bereikt.
Gepubliceerd op 11-06-2023
De tienduizenden ondernemers die nog helemaal niets hebben afbetaald van hun coronaschulden bij de Belastingdienst, hebben nog tot uiterlijk 29 augustus de tijd om te betalen, of zich te melden. Eerst zouden bedrijven hier volgende week al een brief over krijgen, waarop indien nodig dwanginvorderingen zouden volgen. Maar de brieven gaan pas begin juli de deur uit.
Gepubliceerd op 07-06-2023
De verplichte AOV voor zelfstandigen waar het kabinet op dit moment aan werkt is een publieke verzekering met een acceptatieplicht, zonder een beperking op de dekking en waarbij voor iedereen hetzelfde premiepercentage geldt. Dat staat in de beantwoording van de Kamervragen van het lid Maatoug (GroenLinks) over uitsluitingsgronden van de vrijwillige arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen.
Gepubliceerd op 02-06-2023
Bedrijven kunnen hun werknemers straks minder makkelijk verbieden om na afloop van hun dienstverband bij een concurrent hetzelfde werk te gaan doen. Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) werkt aan een wetsvoorstel dat dit zogenoemde concurrentiebeding aan banden legt.
Gepubliceerd op 01-06-2023
Een speciale belangenbehartiger moet vanaf eind 2024 opkomen voor de belastingbetaler, bijvoorbeeld als deze in conflict raakt met de fiscus. Het ministerie van Financiën heeft hiervoor een 'kwartiermaker' aangewezen die moet kijken hoe de organisatie rond deze belangenbehartiger eruit moet zien.
Gepubliceerd op 31-05-2023
De Belastingdienst heeft een speciale website ingericht waar stichtingen en verenigingen terecht kunnen met hun fiscale vragen. Het 'Stichtingen en Verenigingen Loket' bevat informatie over de belastingplicht en eventuele vrijstellingen van die belastingplicht. Het loket helpt met alle stappen die ze moeten zetten. Zo is er een check of een vereniging of stichting belastingplichtig is voor de btw, loonheffingen en vennootschapsbelasting. Er zijn aparte onderdelen op de website gewijd aan de kleineondernemersregeling (btw) en de vrijwilligersregeling (lb). Het loket is bereikbaar op het volgende adres: stichtingenenverenigingenloket.nl.
Gepubliceerd op 31-05-2023
Banken gaan minder vaak controleren op mogelijk witwassen
Gepubliceerd op 22-05-2023
Fiscus dreigt met intrekken betalingsregeling coronaschuld
Gepubliceerd op 17-05-2023
Binnenkort ook DigiD-machtigen voor buitenlandse belastingplichtige mogelijk
Gepubliceerd op 12-05-2023
Kamermeerderheid voor terugkeer vast huurcontract
Gepubliceerd op 04-05-2023
Extra tijd voor NOW 5 en 6 bij ontbreken accountants- of derdenverklaring
Gepubliceerd op 01-05-2023
Ondernemers die nog geen btw-aangifte hebben gedaan over het eerste kwartaal van 2023 of maart 2023, krijgen tot en met 7 mei alsnog de gelegenheid hun aangifte in te dienen. "U bent dan wel te laat, maar u krijgt daarvoor geen boete. Tenminste, als uw btw-aangiftes en betalingen in de voorgaande tijdvakken niet al vaker te laat waren", zo meldt de Belastingdienst.
Gepubliceerd op 27-04-2023
600 miljoen euro voor subsidie tweedehands elektrische auto's
Gepubliceerd op 08-04-2023
Binnenkort nieuwe aanmaning coronabelastingschulden naar ondernemers
Gepubliceerd op 07-04-2023
Fout in voorlopige aanslagen vennootschapsbelasting 2022
Gepubliceerd op 03-04-2023
Het kabinet gaat de arbeidsmarkt aanpakken op verschillende fronten, zegt minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) maandag. Als iemand langere tijd hetzelfde werk doet, wordt een contract het uitgangspunt: het nulurencontract wordt verboden en oproepkrachten krijgen een vast aantal uren in de week.
Gepubliceerd op 31-03-2023
De Belastingdienst houdt bezwaren en verzoeken van belastingplichtigen tegen het rechtsherstel box 3 voor de jaren 2017 tot en met 2021 momenteel aan. Dit heeft de Belastingdienst aan SRA laten weten.
Gepubliceerd op 27-03-2023
De invoering van een nieuw stelsel voor het belasten van vermogen loopt waarschijnlijk opnieuw een jaar vertraging op. De huidige geplande invoeringsdatum van 1 januari 2026 voor de vernieuwde heffing in box 3 is praktisch niet haalbaar. Dat zegt staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit, CDA) in een interview met NRC.
Gepubliceerd op 17-02-2023
De Belastingdienst zal op korte termijn een digitaal loket inrichten waar agrariërs terecht kunnen met vragen over hun individuele fiscale positie. Dat schrijft staatssecretaris Van Rij van Fin [...]
Gepubliceerd op 31-01-2023
Middeling belasting berekenen over het gemiddelde inkomen van 3 jaar wordt afgeschaft. Middeling kan voordelig zijn als de belasting over het gemiddelde van 3 jaar lager is dan de belasting over [...]