Dat hangt ervan af.
Soms is het raadzaam om als ondernemer te beginnen met een eenmanszaak en nog te wachten met de oprichting van een besloten vennootschap (BV).
De keuze van een bepaalde rechtsvorm voor de onderneming heeft zowel juridische als fiscale kanten. Daarnaast speelt een rol in hoeverre u de onderneming alleen, dan wel samen met anderen wilt drijven. Een belangrijk juridisch aspect van de gekozen rechtsvorm is de mate waarin de ondernemer persoonlijk aansprakelijk is voor schulden van zijn onderneming.
De eenmanszaak, de maatschap, de vennootschap onder firma (VOF) en de commanditaire vennootschap (CV) zijn alle ondernemingsvormen zonder rechtspersoonlijkheid. Consequentie hiervan is dat u als ondernemer persoonlijk aansprakelijk bent voor eventuele schulden. Als u in gemeenschap van goederen bent getrouwd, kunnen eventuele schuldeisers ook beslag leggen op het vermogen van uw huwelijkspartner.
Maar ook bij een BV is uw privé-vermogen niet volledig afgeschermd. Wanneer de bank een lening verstrekt, vraagt zij u vaak ook borg te staan met uw privé-vermogen. Bovendien kunt u onder bepaalde omstandigheden ook in privé aansprakelijk worden gesteld als uw onderneming failliet is gegaan door wanbeleid.
Anders dan de ondernemer die een onderneming zonder rechtspersoonlijkheid start, komt de directeur-grootaandeelhouder (DGA) niet in aanmerking voor fiscale ondernemersfaciliteiten als zelfstandigenaftrek of startersaftrek. Indien gekozen wordt voor een BV is de ondernemer als DGA in loondienst bij zijn eigen BV. Het salaris van de DGA dient marktconform te zijn en er geldt een wettelijk vastgesteld minimumbedrag.
Het is mogelijk een onderneming te starten als eenmanszaak en deze pas later, wanneer de onderneming is gegroeid en meer winst maakt, om te zetten in een BV.